hava 20° Güneşli
DOLAR 32,1342 % % -0.13
EURO 35,1668 % % 0.02
GRAM ALTIN 2.468,55 % % 0,03
ÇEYREK A. 4.036,07 % % 0,03
BITCOIN 65.770,25 % 6.19
SON DAKİKA
Google News

DEPREM’İN ÜSTÜNDEN 4 AY GEÇTİ HALA YARALAR TAZE İLK GÜNKÜ GİBİ…

Son Güncelleme :

12 Haziran 2023 - 12:20

/ 25 views kez okundu.
DEPREM’İN ÜSTÜNDEN 4 AY GEÇTİ HALA YARALAR TAZE İLK GÜNKÜ GİBİ…
reklam

Deprem bölgesinde ilk günlerden itibaren  birçok alanda gönüllü olarak görev almış, sinema sektöründen bir ekibin tasarladığı, sonrasında mimarlar ve ekolojik yapı odaklı ekiplerin yine gönüllü olarak geliştirdiği YUVA Projesi; Topluluk Etkisi ve Hayata Destek Derneği’nin katkılarıyla bugün hala Hatay’da, depremin izlerini dayanışmayla iyileştirmeye devam ediyor.

6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ilietkileyen Kahramanmaraş Depremleri’nin üzerinden tam 4 ay geçti ancak acılar hala taze, yaralar derin, ihtiyaçlar çeşitlenerek devam etmekte… 298 bin bina tamamen yıkıldı, depremlerden 9,1 milyon kişi etkilendi. Yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalanların sayısı ise 3 milyonu geçti. Hayatın devam edebilmesi, iyileşmenin başlayabilmesi için kalıcı ve çözüm odaklı projeler üretebilmek önem taşıyor. Topluluk Etkisi’nin tasarladığı YUVA Projesi’nin de öncelikli amacı kalıcılık.

Kolayca taşınıp kurulabilen, doğal ve sağlıklı bir yaşam alanı olarak tasarlanan YUVA yapıları, eğitim ya da sosyal faaliyet gibi farklı amaçlara göre değiştirilebilmeleri için, modüler yapıda tasarlandılar. Mevsime ve bölgeye uyumlu iklimlendirmesi bulunan, yağmur suyunu depolayabilme imkanı sunarak sürdürülebilir kaynak kullanımını teşvik eden YUVA’lar, afetin verdiği zararı, doğaya saygılı çözümlerle telafi etmek için bir alternatif sunuyor.

YUVA üretimleri bugün, yıkımı en ağır yaşayan şehirlerden biri olan Hatay’da, Hayata Destek Derneği’nin katkılarıylakurulan atölyelerde, kalıcı barınma çözümlerinin yanı sıra bir yerel istihdam projesine dönüştü

Yapıların üretimi, 800 m2’lik bir atölyede, kadın ve erkek, maaşlı çalışanlardan oluşan 20 kişilik bir kadroyla, yerel istihdamla devam ediyor. Proje, deprem sonrasında barınma ve sosyal faaliyetler için bir yapı modeli sunmanın yanı sıra, bölgede sağladığı istihdam ile ekonomik iyileşmeye de katkı sunmayı amaçlıyor.

“Hayat Yuva’da Başlar” sözüyle iyileşmenin kapılarını aralamak için geliştirilen, YUVA’yı daha yakından tanımak ve destek olmak için yuvaproject.org web sitesini ve Instagram’da @yuvaproject hesaplarını ziyaret edebilir, dayanışmanın bir parçası olmak için destek adımlarını takip edebilirsiniz.

Birlikte iyileşeceğiz!

reklam

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.